به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، رئيسجمهور ايران عاليترين مقام رسمي کشور ايران بعد از رهبر است که توسط راي عمومي مردم انتخاب ميشود. مطابق با قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، رئيس جمهور مسئوليت اجراي قانون اساسي و رياست قوه مجريه را عهدهدار ميباشد که طي اين يادداشت به مراحل تعيين رئيس جمهور در کشور ميپردازيم.
**رئيس جمهور کيست؟
رئيس جمهور؛ رئيس «قوه مجريه» است که امضاي عهدنامهها، موافقتنامهها و مسائل مربوط به ديگر کشورها و سازمانهاي بينالمللي، برنامهريزى ملى، بودجه و وظيفه گماشتنهاي دولتي، گماشتن وزيرها، استاندارها و سفيرها تابع تصديق مجلس شوراي اسلامي، از جمله وظايف رئيس جمهور ميباشد. همچنين رئيسجمهور در ايران رئيس شوراي عالي امنيت ملي و رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز ميباشد.
برخلاف بسياري از کشورها، براي مثال ايالات متحده آمريکا، در ايران دفتر رياست جمهوري نظارت و کنترل تمام روي سياست خارجي، نيروهاي مسلح و يا سياست هستهاي ايران را ندارد. اين موارد همگي زير نظر مستقيم رهبر ايران ميباشد.
رئيس جمهور براي مدت چهار سال توسط راي مستقيم مردم انتخاب ميشود و نبايد براي بيش از دو دوره متوالي در اين سمت باقي بماند.
**آغاز انتخابات با ثبت نام داوطلبان
انتخابات رياست جمهوري ايران با تشکيل ستاد انتخابات در وزارت کشور آغاز مي شود. يکي از اولين وظايف وزارت کشور تعيين تاريخ پيشنهادي به شوراي نگهبان براي برگزاري انتخابات است.
پس از تاييد اين تاريخ از سوي شوراي نگهبان، عملا مراحل اجراي انتخابات آغاز و با اعلام نتيجه پاياني و تنفيذ حکم رئيس جمهوري توسط رهبر کشور، با امحاي برگه هاي راي، انتخابات به شکل رسمي پايان ميگيرد.
مطابق قانون انتخابات، وزارت کشور موظف است سه ماه قبل از پايان دوره چهارساله رياست جمهوري مقدمات اجراي انتخابات دوره بعد را فراهم کند و رئيس جمهور جديد يک ماه پيش از پايان دوره رياست جمهوري قبلي، مشخص شده باشد.
طي اين مدت داوطلبان يا نماينده رسمي آنها بايد فرم هاي مورد نياز ثبت نام را که پيشتر از طريق سايت اينترنتي وزارت کشور دريافت شده به همراه اصل شناسنامه عکسدار و چهار نسخه تصوير همه صفحات آن به همراه دوازده قطعه عکس جديد ? در ? سانتيمتر با پشت نويسي کامل که در سال ??گرفته شده باشد، به ستاد انتخابات کشور مستقر در وزارت کشور ايران تحويل دهد.
**شرايط راي دهندگان در قانون انتخابات ايران
داراي تابعيت جمهوري اسلامي ايران، ورود به سن هجده سالگي، عدم جنون از شرايط اصلي راي دهندگان است.
مدت زمان راي گيري ?? ساعت است و در صورت ضرورت و با صلاحديد وزير کشور قابل تمديد است.
اخذ رأي در داخل ايران، فقط با ارائه شناسنامه و در خارج از کشور، با ارائه شناسنامه يا گذرنامه معتبر جمهوري اسلامي امکان پذير است.
راي گيري در انتخابات رياست جمهوري ايران در داخل و خارج از کشور در روز جمعه خواهد بود. در دوره نهم انتخابات رياست جمهوري به دليل تفاوت زماني، نخستين شعبه اخذ رأي در اين انتخابات در دفتر نمايندگي سياسي ايران در ژاپن کار اخذ رأي را آغاز کرده بود.
راي گيري در ايران معمولا در مدارس، دانشگاه ها و مساجد انجام ميشود اما قانون انتخابات راي گيري در موزهها را ممنوع کرده است.
**رئيس جمهوري جديد چه وقت مشخص ميشود؟
شوراي نگهبان ظرف يک هفته و در صورت ضرورت حداکثر ?? روز پس از دريافت نتيجه انتخابات رياست جمهوري نظر قطعي خود را نسبت به انتخابات انجام شده به وزارت کشور اعلام خواهد کرد.
در اين مدت نامزدهاي انتخاب و افرادي که از نحوه برگزاري انتخابات شکايتي دارند، فرصت خواهند داشت تا شکايت خود را به شوراي نگهبان و مراجع قضايي اعلام کنند.
پس از تاييد نتيجه انتخابات از سوي شوراي نگهبان اعتبارنامه رئيس جمهوري منتخب توسط شوراي نگهبان تنظيم ميشود و رهبر ايران طي حکمي که رئيس جمهور پيشين آن را قرائت ميکند، راي مردم را در اصطلاح "تنفيذ" ميکند.
رئيس جمهوري منتخب پس از مراسم تحليف در مجلس شوراي اسلامي، کار خود را آغاز ميکند.
دوره جديد رياست جمهوري در ايران به مدت چهار سال از مرداد ماه امسال آغاز ميشود.
منبع:افکار